Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Särskilt protein kan skydda mot diabetes typ 2

Nu har forskarna fått upp ögonen för proteinet SIK2 som finns i kroppens fettceller. Nya studier pekar nämligen på att proteinet kan vara inblandad i insulinresistens och sjukdomen diabetes typ 2.

Publicerad den: 2014-12-19

Annons

Vid insulinresistens kan inte våra celler reagera lika bra på insulin vilket medför att de har svårare att ta upp näringsämnen från blodet efter en måltid. Många överviktiga personer utvecklar insulinresistens och diabetes typ 2, men forskarna vet inte riktigt varför.

– En teori för varför vissa feta drabbas av insulinresistens är att deras fettväv inte är tillräckligt bra på att lagra fett, vilket leder till fettansamling på andra ställen, som i muskler och lever. Vi vet att fetma som innebär att man är tjock ”på mitten” av kroppen, innebär en större risk för typ 2 diabetes, säger Olga Göransson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Forskarna hade en hypotes om att proteinet SIK2, som främst finns i kroppens fettceller, har en viktig roll vid utveckling av insulinresistens. SIK2 hjälper nämligen cellerna att ta upp glukos från blodet genom att reglera små glukostransportörer som finns på cellens yta. Forskarna testade därför att minska mängden SIK2 hos råttor och möss, och då sänktes samtidigt nivåerna av glukostransportörer.

Annons
Annons

– Vi tror därför att SIK2 krävs för att upprätthålla en normal blodsockerreglering och kanske också insulinkänslighet. Vi tror också att SIK2 kan ha en skyddande effekt i fettcellen. Brist på SIK2 skulle kunna vara ett led i uppkomsten av insulinresistens, säger Olga Göransson i pressmeddelandet.

Hon tror även att SIK2 kan vara inblandad vid diabetes typ 2.

– Vissa feta får diabetes, andra inte. Det finns ett stort behov av att identifiera mekanismerna i fettcellerna som kan ligga bakom detta. Baserat på våra preliminära resultat i människor tror vi att SIK2 kan vara involverat i detta.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-2 00:04 (9 år sen)

    Även smala människor kan få diabetes typ 2.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.