Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Sannolikt minskad dödlighet vid diabetes

Risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom ser nu ut att minska hos diabetiker. Det visar en ny studie med svenska patienter i fokus och som publicerats i New England Journal of Medicine.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-19
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Själva studien bygger på data från nationella diabetesregistret där närmare 37 000 patienter med typ 1-diabetes och fler än 457 000 personer med typ 2-diabetes följts drygt 15 år fram till 2014.

Läs också: Glutenfri diet kan öka risken för diabetes

Under perioden minskade dödsfallen, oavsett orsak, med 31,4 fall per 10 000 personer och år för patienter med typ 1-diabetes. Motsvarande siffra var 69,6 fall för patienter med typ 2-diabetes. Det är avsevärda minskningar, skriver forskarna bakom studien som bland annat är verksamma vid Göteborgs universitet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Bättre vård anledningen

Forskarna menar att resultaten sannolikt är följden av att vården av personer med kroniska sjukdomar har förbättrats. De lyfter också fram att fler diabetespatienter använder system för glukosmonitorering samt att det skett framsteg i att behandla kärlsjukdomar.

Enligt det som studien visade på fanns ingen skillnad mellan personer med typ 1-diabetes och slumpmässigt tagna personer gällande minskad dödlig utgång. Samma trend gick dock inte att se för patienter med typ 2-diabetes. De hade en mindre uttalad nedgång jämfört med kontrollpersonerna.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons