Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Samband mellan miljögifter och diabetes

En forskargrupp, ledd från Uppsala universitet, har i en ny studie sett kopplingar mellan höga nivåer av perfluorerade ämnen i blodet och diabetes.
Annons

Forskargruppen har tidigare visat på kopplingar mellan PCB, bekämpningsmedel och ftalater och diabetes. I den nya studien har de undersökt om även förhöjda nivåer av en annan typ av miljögifter, så kallade perfluorerade ämnen är relaterade till diabetes. Perfluorerade ämnen finns bland annat i vattenavstötande material och brandsläckningsskum.

Resultatet visat att perfluorerade ämnen var mätbara hos i stort sett alla de drygt 1 000 individer som ingick i studien.

– Vi såg att höga nivåer av speciellt ett av de perfluorerade ämnena, perfluorononanoic acid (PFNA), var kopplat till diabetes. Även perfluorooctanoic acid (PFOA) var associerad till diabetes i denna grupp. Vi såg även att PFOA var kopplat till en störd utsöndring av insulin från bukspottskörteln, förklarar Monica Lind, docent i miljömedicin på enheten för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons