Nyhet | Diabetes

Samband mellan miljögifter och diabetes

En forskargrupp, ledd från Uppsala universitet, har i en ny studie sett kopplingar mellan höga nivåer av perfluorerade ämnen i blodet och diabetes.

Publicerad den: 2013-12-13
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Forskargruppen har tidigare visat på kopplingar mellan PCB, bekämpningsmedel och ftalater och diabetes. I den nya studien har de undersökt om även förhöjda nivåer av en annan typ av miljögifter, så kallade perfluorerade ämnen är relaterade till diabetes. Perfluorerade ämnen finns bland annat i vattenavstötande material och brandsläckningsskum.

Resultatet visat att perfluorerade ämnen var mätbara hos i stort sett alla de drygt 1 000 individer som ingick i studien.

– Vi såg att höga nivåer av speciellt ett av de perfluorerade ämnena, perfluorononanoic acid (PFNA), var kopplat till diabetes. Även perfluorooctanoic acid (PFOA) var associerad till diabetes i denna grupp. Vi såg även att PFOA var kopplat till en störd utsöndring av insulin från bukspottskörteln, förklarar Monica Lind, docent i miljömedicin på enheten för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons