Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så kan typ 1-diabetiker nå lägre blodsockernivåer över tid

Genom kontinuerlig mätning är det möjligt att sänka blodsockret långsiktigt vid typ 1-diabetes. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det här är en av få nya behandlingar de senaste decennierna som påtagligt sänker blodsockret för personer med typ 1-diabetes, som är beroende av insulininjektioner, konstaterar Marcus Lind, docent i diabetologi vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin på Sahlgrenska sjukhuset, och överläkare i Uddevalla.

Detta anses vara betydelsefullt för att minska risken för följdsjukdomar vid diabetes typ 1, samt att få högre välbefinnande.

– När höga sockernivåer kommer in i cellerna startar olika biokemiska processer som ökar risken för skador framför allt på nerver och kärl. Har man höga sockervärden under längre perioder kan exempelvis näthinna, njurar och hjärta påverkas. Ju högre man ligger ju skadligare är det, det är därför det här är så viktigt, säger Marcus Lind och fortsätter:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Det är viktigt hur patienterna upplever sin vardag för att de ska vilja fortsätta med en behandling, att det inte blir för komplext. Livskvalitet och välmående är också något man fäster allt mer uppmärksamhet på i riktlinjer för diabetesvård.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-25 17:52 (6 år sen)

    Påverkar den kontinuerliga mätningen vilken mat som patienterna äter?
    Ökar intaget av viss mat och minskar någon annan?


Annons