Nyhet | Diabetes

Så kan risken för hjärt-kärlsjukdom vid diabetes typ 2 minska markant

Om man lever med diabetes typ 2 har man också en större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, såsom hjärtinfarkt och stroke. Men den risken kan minskas rejält, enligt en ny studie.


Publicerad den: 2018-08-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I den nya studien, som är publicerad i The New England Journal of Medicine, menar forskarna att den förhöjda risken för hjärt-kärlsjukdomar vid diabetes typ 2, i vissa fall, kan i det närmaste elimineras.

– Det här är definitivt positiva nyheter. Studien visar att patienter med typ 2-diabetes och optimal riskfaktorkontroll hade oerhört låg risk för förtida död, hjärtinfarkt och stroke, säger försteförfattare till artikeln Aidin Rawshani, som är AT-läkare och doktorand vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Fem riskfaktorer

Forskningen bygger på uppgifter från det svenska Nationella Diabetesregistret, där man tittade på nästan 300 000 patienter med diabetes typ 2 mellan åren 1998 och 2014.

Dessa jämfördes sedan med uppemot fem gånger så många köns- och åldersmatchade kontrollpersoner.

Det forskarna även tittade på var förekomsten av fem riskfaktorer: blodtryck, långtidsblodsocker, lipidstatus (fetter och fettliknande ämnen i blodet), njurfunktion och rökning.

LÄS MER: Typ 2-diabetes: 6 vanliga frågor om kost och diet

Annons
Annons

Rökning är tyngsta riskfaktorn

Rökning visade sig vara  den tyngsta riskfaktorn för förtida död, visar studien. Samtidigt är förhöjda blodsockernivåer vanligast hos de som drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Enligt studien är det avgörande hur väl ett antal riskfaktorer kontrolleras, med hjälp av läkemedel och genom att personen inte röker.

Hos de patienter där riskfaktorerna inte kontrolleras och åtgärdas finns en tiofaldig ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Dessutom är den ökade risken för förtida död fem gånger så stor, jämfört med kontrollpersonerna. 

Annons
Annons

Har du koll på typ 2-diabetes?

Genom utbildningen på Diabetes-kollen lär du dig mer om typ 2-diabetes och dess behandling, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen. Gå till utbildningen>>

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//hjart-karlsjukdom-vid-diabetes-typ-2-kan-minska-rejalt-.cid1578332

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu