Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Rökstopp ökade diabetesrisk

Annons

Personer som slutar röka löper ökad risk att drabbas av diabetes. Det visar en ny studie där totalt 11 000 vuxna personer som inte hade diabetes ingick. Dessa följdes upp under 17 år. Studieresultaten, som publiceras i tidskriften Annals of Internal Medicine, pekar på att risken för insjuknande i typ 2-diabets är 70 procent förhöjd under en sexårsperiod för den som slutat röka jämfört med ickerökare.

Riskökningen var som störst de tre första åren efter rökstoppet och skillnaden hade jämnats ut efter tolv år. Bland dem som fortsatte röka var risken mindre än för dem som hade fimpat, men högre än för dem som aldrig hade rökt.

Annons
Annons

Anledningen till riskökningen är sannolikt den viktuppgång som ofta sker i samband med ett rökstopp. Därför manar nu forskarna till extra uppmärksamhet på viktuppgång i samband med rökstopp.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.