Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Riskgener upptäckta för fetma

Nu har ett internationellt forskarlag identifierat 89 nya genregioner som kopplas till fetma. ”Den här kunskapen är viktig eftersom den ökar den biologiska förståelsen av utveckling av fetma\", säger professor Erik Ingelsson vid Uppsala universitet.

Publicerad den: 2015-02-16
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Vi vet sedan tidigare att ärftliga faktorer är viktiga för uppkomsten av fetma, och kände innan de här två studierna till knappt 60 genregioner med koppling till fetma. Vi har genomfört de mest omfattande genetiska studierna av fetma som gjorts, och vi identifierade 89 nya regioner med gener som ökar risken för fetma eller förändrad kroppssammansättning, säger Erik Ingelsson som är professor vid institutionen för medicinska vetenskaper och Science for Life Laboratory, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Han är en av forskarna som har lett de två studierna, där närmare 340 000 personer deltog. Målet var att kartlägga sambanden mellan gener, fetma och kroppsammansättning. Man ville även identifiera nya gener som ökar risken för fetma, och öka förståelsen för de biologiska mekanismerna som ligger bakom.

Forskarna fann totalt 97 genregioner, varav 56 tidigare okända, som var starkt kopplade till body mass index, BMI. De upptäckte även 49 regioner, varav 33 tidigare okända, med koppling till kroppsmåttet midja-höft-kvot som speglar bukfetma bättre än måttet BMI.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Forskarna kunde även visa att särskilda biologiska system är inblandade vid BMI, främst olika funktioner i centrala nervsystemet (hjärnan och ryggmärgen) som exempelvis styr apitreglering och inlärning.

– Den här kunskapen är viktig eftersom den ökar den biologiska förståelsen av utvecklingen av fetma och dess konsekvenser. På sikt kan våra fynd leda till nya sätt att förhindra och behandla fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, som utgör vår tids största globala folkhälsoproblem, säger Erik Ingelsson i pressmeddelandet.

De två studierna har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons