Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rädsla för frukt risk för diabetiker

Många diabetiker väljer idag bort frukt med anledning av att de är rädda för fruktsockret. Men nu visar en ny studie på att färsk frukt också kan vara nyttigt. Bland fruktätande diabetiker minskade nämligen risken att dö i förtid med 17 procent.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-12
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är forskare från Kina och Storbritannien som sett att frukt gynnar diabetiker i vissa avseenden. Förutom minskad risk att dö i förtid hade fruktätarna även 13–28 procents lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar till följd av sin diabetes.
Forskarna såg även att ett högt intag av färsk frukt hos friska människor minskade risken att drabbas av diabetes med 12 procent, jämfört med de som åt frukt väldigt sällan eller aldrig.

Läs också: Glutenfri diet kan öka risken för diabetes

Rädsla för fruktsocker

Det som verkar ha gjort många diabetiker osäkra är sockerinnehållet i frukt riskerna i och med det. Samtidigt har hälsofördelarna med frukt sedan länge varit kända och därför ville forskarna en gång för alla undersöka hur fruktkonsumtion påverkar risken att drabbas av diabetes samt komplikationer till följd av diabetes.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Som diabetiker behöver man utveckla en kostplan tillsammans med en läkare. Man kan behöva begränsa sitt intag eller undvika vissa typer av frukt med högt GI, men man bör inte undvika frukt helt, baserat på befintliga studier, säger Bahareh Rasouli, medicine doktor och nutritionist vid institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Omfattande studie

Sammanlagt deltog 512 891 vuxna kineser mellan 30 och 79 år i studien. Forskarna följde dessa under sju år och dokumenterade både nya fall av diabetes samt tittade på dödsfall och uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar hos de som redan hade diabetes.
Frukt borde rekommenderas
Studien hoppas forskarna kunna stärka fruktens roll i förebyggandet och behandlingen av diabetes. Att man i många länder fortfarande avråder diabetiker från att äta just frukt menar forskarna borde ändras.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Hur det skyddar vet man inte

Hur frukt skulle skydda mot diabetes är dock inte kartlagt. En rimlig förklaring kopplas till innehållet i frukten där de olika vitaminerna, mineralerna, fibrerna och antioxidanterna tillsammans skulle kunna bidra till en lägre risk att drabbas av diabetes eller komplikationer som följd av det.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-04-12 17:20 (5 år sen)

    Ja, jag tillhör en av dem som håller mig ifrån frukt på grund av att fruktosen i frukt gör att mitt blodsocker skenar. Eftersom jag mår dåligt av att äta frukt så avstår jag också att äta det. Äter däremot mycket bär som hallon, blåbär och björnbär hela året om. Om man tittat i tabellerna så är det möjligtvis äpple, päron och persika som skulle kunna fungera eftersom de innehåller minst kolhydrater. Detta är väl som med allting annat att man känner själv vad man klara av och inte klarar av. Sedan dricker jag en dryck en blandning mellan lingon och rödbeta som håller mitt blodtryck i schack, så jag har nu sett detta och skall fundera på att ev lägga till äpple.

  • Avatar Tidigare användare 2017-04-12 15:40 (5 år sen)

    d2 eller autoimmun diabetes? Det är ju vitalt att veta för läsarna.


Annons