Nyhet | Diabetes

Patientenkät: Så har diabetesvården påverkats av coronaviruset

Storstockholms diabetesförening lät sina medlemmar svara på frågor om hur de upplever att diabetesvården påverkats av coronapandemin. Enkäten skickades ut till 2000 medlemmar, 600 deltog. Här kan du läsa vad undersökningen visade.


Publicerad den: 2020-04-24
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

diabetes - patient och sjuksköterska
Annons

En tredjedel av deltagarna svarar att de kunnat göra sina inplanerade besök i vården, under perioden februari till april. 

Av dessa vårdbesök var 70 procent ett fysiskt möte. Cirka 15 procent skedde via telefon och endast tre procent var ett digitalt möte. 

”Att vården ställt om till att blivit mer digital stämmer inte med svaren vi fått in”, skriver Storstockholms diabetesförening i sin sammanställning. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

En tredje del av deltagarna uppger att de inte kunnat göra sina inplanerade vårdbesök, och resten uppger att de inte haft något inbokat besök. 

33 procent av de som uppgett att de inte kunnat göra sina inplanerade vårdbesök, uppger att besöken blivit inställda efter att de själva avbokat tiden. 28 procent uppger att vården ställt in besöket och cirka 20 procent uppger att vården flyttat fram mötet till en annan tid. 

Annons
Annons

Majoriteten har inga problem med att få tag på läkemedel 

Av de över 600 personerna som deltog i enkäten har nästan 85 procent uppgett att de inte haft problem med att få tag på de läkemedel som de behövt. Men 14 procent svara att de upplevt problem, och då har det främst handlat om att de blivit tvungna att beställa läkemedel och vänta på leverans.  

Det flesta har heller inte haft problem med att få tag på hjälpmedel eller förbrukningsartiklar, sensorer eller sändare. Nästan 18 procent uppger dock att de har haft problem med det. 

Annons
Annons

    Källor

  • Storstockholms Diabetesförening - https://ssdf.nu/senaste-nytt/stort-gensvar-pa-var-enkat-om-diabetesvarden-i-coronatider

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu