Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Passiv rökning ökar risken för diabetes

Det är sedan tidigare känt att rökning ökar risken för att drabbas av diabetes typ-2 men nu visar en ny studie att även passiv rökning ökar risken för att få sjukdomen.
Annons

Diabetes typ-2 kallades tidigare för åldersdiabetes och är en välfärdssjukdom som oftast har sin grund i övervikt och ett för högt kaloriintag i kombination med ett stillasittande liv. Diabetes orsakas av en otillräcklig produktion av insulin i bukspottkörteln i kombination med en nedsatt känslighet för insulin hos kroppens celler, vilket leder till ett ökat insulinbehov. 

Flera tidigare studier visar att rökning ökar risken för att drabbas av diabetes typ-2 och nu kommer ny forskning som visar att även passiv rökning ökar risken för att utveckla sjukdomen rapporterar TT.

Hoppas på fler rökfria miljöer

Den nya studien, som publiceras i tidskriften Lancet, visar att det finns ett tydligt samband mellan passiv rökning och diabetes typ-2. I studien deltog sex miljoner personer varav nästan 300 000 hade diabetes. Resultatet visar att rökare löper 37 procents högre risk att drabbas av diabetes typ-2 medan motsvarande siffra för passiva rökare var 22 procent.

Annons
Annons

Forskarna hoppas nu på fler rökfria miljöer genom lagstiftning samt bättre information till patienter som riskerar att drabbas av diabetes på grund av sin rökning.

För den som slutar röka i tid finns det goda hopp om att slippa drabbas av diabetes typ-2. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.