Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nyupptäckt mekanism hoppas bota diabetiker

Svenska forskare har upptäckt en mekanism som kan stimulera till sockerupptag i brunt fett. Ett fynd som troligtvis kan användas för att hitta nya behandlingsmetoder mot diabetes typ 2.

Publicerad den: 2014-11-14

Annons

Brunt fett är vävnad som har till huvuduppgift att producera värme genom att förbränna socker och fett. Nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt en ny signalväg som leder till glukosupptag i specifikt brunt fett. Förhoppningen är att mekanismen ska kunna stimuleras med hjälp av läkemedel och därmed sänka glukoshalten i blodet. Det kan leda till nya och effektiva behandlingsalternativ för patienter som är drabbade av diabetes typ 2.  

– En av de mest intressanta egenskaperna med denna nyupptäckta signalväg är att den skiljer sig från den signalväg som startas av insulin. Detta betyder att signalvägen i brunt fett med stor sannolikhet kan aktiveras även i patienter med typ 2-diabetes där insulinsignaleringen är ur funktion, säger Tore Bengtsson, professor vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut, Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Diabetes typ 2 är en allvarlig sjukdom och trots att incidensen ökar finns ingen definitiv behandling i dagsläget.

Annons
Annons

– Det är därför av stort intresse att finna nya sätt som stimulerar glukosupptag i vävnader och minskar sockret i blodet, säger Tore Bengtsson, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-15 13:26 (9 år sen)

    vad då för signalväg?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.