Ny studie: finns fem olika typer av diabetes

Nu presenterar forskare fem typer av diabetes – i stället för två. "Att diagnostisera diabetes mer exakt kan ge oss värdefulla insikter om hur den kommer att utvecklas med tiden och förutse och behandla komplikationer innan de utvecklas", säger professor Leif Groop.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en ny svenskfinsk studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Lancet Diabetes and Endocrinology, har forskarna analyserat data för närmare 15 000 patienter över 18 år med nydebuterad diabetes. Forskarna kunde på så vis urskilja fem olika former av diabetes med olika sjukdomsutveckling. Upptäckten gör det möjligt att skräddarsy behandlingen efter vilken diabetestyp en person har. Det rapporterar Läkartidningen.

– Det finns evidens för att tidig behandling vid diabetes är avgörande för att förhindra komplikationer som förkortar livslängden. Att diagnostisera diabetes mer exakt kan ge oss värdefulla insikter om hur den kommer att utvecklas med tiden och förutse och behandla komplikationer innan de utvecklas, säger professor Leif Groop, bland annat verksam vid Lunds universitet och en av dem som står bakom studien.

Tre allvarliga typer av diabetes

Forskarna kunde identifiera tre allvarliga och två lindriga typer av diabetes.

Annons
Annons

En av de allvarliga formerna, som forskarna kallar typ 3 diabetes, innebär allvarlig insulinresistens och högre risk för njurkomplikationer. En annan allvarlig diabetes är typ 2, då den drabbade får insulinbrist med dålig metabol kontroll. Den sista svåra formen är typ 1 diabetes eller allvarlig autoimmun diabetes.

De andra två diabetestyperna är betydligt mer lindriga. Den vanligaste formen kallar forskarna för typ 5 diabetes eller lindrig åldersrelaterad diabetes. Typ 4 diabetes innebär slutligen lindrig fetmarelaterad diabetes, som också är en mindre allvarlig form.

Behandling utefter diabetestyp

Resultaten från studien visade att många patienter inte fick en lämplig behandling. Förklaringen är att det men dagens klassificering av diabetes inte är möjligt att skräddarsy behandlingen på något tydligt sätt, menar forskarna.

Annons
Annons

Men mer forskning krävs för att testa och förfina de fem typerna av diabetes.

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/03/Svenska-forskare-vill-se-ny-klassificering-av-diabetes-hos-vuxna/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-2 15:19 (3 år sen)

    Gärna mer info om typ 2 som debuterade i 18 års ålder nu 56 o min mamma var typ 1. Är jag typ 1 eller 2? Är nu helt insulin behandlad.