Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny forskning ger hopp om ny diabetesbehandling

Forskare i Lund tror sig vara ett steg närmare svaret på varför diabetespatienter snabbt tillfrisknar från sin sjukdom efter fetmaoperationer. Det kan i slutändan leda till nya behandlingsmetoder, skriver Svt.se

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-02

Annons

Fetmaoperation har visat på goda resultat för patienter med diabetes

– Vi har visat att operationen oberoende av sidoeffekter som viktminskning och minskat födointag har positiva effekter för en diabetiker, säger Nils Wierup, docent vid Lunds universitet.

Studien som har gjorts av forskarna har gjorts på fyra patienter. Resultaten visar att insulinproduktionen ökat hos patienterna när de fått den föda som rekommenderas efter en magsäcksoperation.

Annons
Annons

Även hormonerna som påverkar insulinet har ökat, vilket är avgörande för diabetiker. Varför insulinet ökar är fortfarande oklart, men Mikael Ekelund, överläkare vid Skånes universitetssjukhus, tror att resultatet kan leda till nya behandlingar.

– Jag tror vi har kommit en bit på vägen för att hitta piller eller substanser som kan hjälpa mot övervikt och diabetes, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-08-15 21:40 (11 år sen)

    Hade varit bra om det stått i rubriken att det gäller typ 2.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-12 00:32 (11 år sen)

    OBS! Gäller endast typ 2. Vi typ 1:or blir inte hjälpta av en GBP

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-4 12:51 (11 år sen)

    Det är toppen att nya mediciner kommer. Jag hoppas det kommer ut snart.Jag har en jobbig diabetes typ 2

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-4 18:26 (11 år sen)

    Dränker man muskelcellerna med fett stänger cellerna för glukos och insulinet överproduceras (hyperinsulinemi, insulinresistens). På sikt tröttas betacellerna ut och man har en manifest T2D. Bästa sättet då är att sänka fettintaget under 30 g per dag. Då normaliseras glukos och HbA1c på samma sätt som vid operation. Inga biverkningar inga besvär och gratis. Vi mätte näringsintaget hos våra patienter under månader samtidigt som vi kontrollerade HOMA-IR uppmätta värden rakt igen, inget trollande med statistik.

  • Avatar 2013-07-4 13:14 (11 år sen)

    Man har nyligen insett att vissa mediciner mot diabetes istället leder till inflammationer av bukspottskörteln läste jag i en amerikansk studie.

    Jag har många års erfarenheter av vården i gamla östblocket. Där ger dom ett kosttillskott till framför allt överviktiga diabetiker som heter Topinulin aktiv. Man får en avgiftning av tarmfloran som oftast är grunden till diabetes från början, liksom till fetman.
    Det består av något så enkelt som koncentrat av en viss sort jordärtskocka med stort innehåll av inulin däran namnet Topinulin. Dessa innehåller supernäring åt de goda bakteriestammarna som genom tillväxt tränger ut dem som avger skadliga ämnen och som ställer till alla möjliga former av tarmstörningar.
    Det stabiliserar också blodsockret, tar bort sug efter sött och avlastar då en eventuellt överbelastad bukspottskörtel.
    I min ungdom, gavs detta till diabetiker av just nämnda skäl. Det fanns i lösvikt på de privata apoteken på sin tid. Sedan kom insulinet och den försvann ur sortimentet vid förstatligandet av apoteken.
    De olösliga fibrerna drar med sig ut gammal jäsande mat ur eventuella tarmfickor och motverkar därmed inflammationer. Det utvecklas av de goda bakterierna bl.a. smörsyra som är kraftigt antiinflammatorisk + vit. B1,B2,B6 och K med flera.
    Sök på nätet Topinulin aktiv levereras omgående med brevpost o faktura medföljer. Mycket enkel egenvård helt enkelt.

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-4 13:34 (11 år sen)

    hejsan vad bra jag har haft den här sjukdom sedan1995 och har brbas av kompgasoner av den tummen upp

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-9 00:36 (11 år sen)

    Undrar som Max: typ 1 diabetes?? Hur ska en fetmaoperation hjälpa? Få igång insulinproduktionen igen efter över 40 år? Fantastiskt, dags för Nobelpriset i medicin!!

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-6 09:39 (11 år sen)

    Och typ-1 diabetes då?
    Några resultat där? Dem måste ju rimligtvis vara högst prioriterade?

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-2 18:56 (11 år sen)

    En fundering: Kan det kanske vara samma mekanismer (Fast reverserat...) som gör att många diabetiker blir bättre eller helt bra från sin sjukdom genom LCHF -kosten?

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-2 15:25 (11 år sen)

    Sänker man fettet tillräckligt mycket kan insulinet sättas ut om det inte har gått för långt med en minskad produktion av insulin. Dock kan man minska sitt insulin och minska risken för andra sjukdomar. Pröva www.foodguide.se.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.