Ny behandlingssko till diabetiker

Fotsår drabbar ofta de som har haft diabetes en längre tid. Behandlingstiden är lång och omfattande vilket tär på livskvaliten. Nu har forskare vid Örebro län tagit fram en specialdesignad plomberad sko med inlägg för att underlätta för diabetespatienterna.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Då sockerhalten i blodet är för hög hos de som drabbas av diabetes kan det leda till sår på fötterna. Läkningsprocessen är svår och slutar i vissa fall med amputation av foten.

– Vid långvarig diabetes påverkas ofta nerver, kärl och muskler så att blodcirkulationen och känseln i fötterna försämras. Felställningar uppstår i fötternas leder och huden blir torr och skör. Då är det lätt att sår på fötterna uppkommer och blir svårläkta, säger Gustav Jarl på Ortopedteknik och Universitetssjukvårdens forskningscentrum vid Universitetssjukhuset Örebro.

Sko istället för gips

I sin forskning har Gustav Jarl, tillsamammans med Roy Tranberg vid Göteborgs Universitet, tagit fram en plomberad behandlingssko som kan användas istället för gips. Idag gipsas såret in och patienten får gips upp till knät, vilket gör att det blir ett mindre tryck på såret. Nackdelen är att ankeln blir låst och måste gipsa om en gång i veckan.

Annons
Annons

– Patienten får använda en behandlingssko, det vill säga en sko med stel sula och ordentligt med utrymme. Det nya är hur avlastningen görs för såret och att skon plomberas med ett plastband och därmed används dygnet runt, på samma sätt som gips, säger Gustav Jarl och fortsätter:

– Jag tror att denna typ av teknisk utveckling även är positiv för tredje världens länder, där brist på material och utbildad personal gör det svårt att använda gipsbehandling. Vi har utvecklat ett hjälpmedel till en rimlig kostnad.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-11-14 14:30 (3 år sen)

  Det är givetvis jätteproblem för de som drabbas. Jag förundras dock över varför man inte försöker förebygga dessa problemen här i Sverige.
  I flera länder som Frankrike får de med bekräftad diabetes gratis kosttillskott som främjar cirkulationen i underben - fötter och är antiinflammatoriskt.
  Det finns här också Klarin Perfekt heter det sök på nätet. Allt fler optiker här tar hem det mot >Gula fläcken och för att skydda diabetikers näthinnor. Innehåller alla näringsämnen för hjärna / ögon.
  Det är bekräftade godkända hälsopåståenden från EFSA i Bryssel och svensk egenvård, f.d. Hälsokostrådet.
  Med vidgade blodbanor uppstår inte problemen då syrerikt blod kan cirkulera normalt, och tillföra näringsämnen till syncellerna t.ex.


Annons
Annons
Annons