Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Mobilapp ska hjälpa barn med diabetes

Via en app ska barn och ungdomar med diabetes enklare kunna kontrollera sin sjukdom på hemmaplan. ”Med appen som stöd ökar patientdelaktigheten och patienterna får ett bra och pedagogiskt verktyg”, säger chefsjuksköterskan Åsa Wallin.

Publicerad den: 2015-11-27

Annons

Mobilappen har utvecklats tillsammans med diabetespatienter, föräldrar, vårdanställda vid Karolinska universitetssjukhuset och Astrid Lindgrens Barnsjukhus samt ett företag inriktat på diabetesteknik.

Tanken med appen är att barndiabetespatienter enklare ska kunna följa sin sjukdom i hemmet, och samtidigt ha god kontakt med sjukvårdspersonalen. Patienten eller föräldern lägger in information om blodsockervärden, kost och fysisk aktivitet i mobilappen. Med uppgifterna som underlag kan därefter vårdpersonalen kommunicera direkt med patienten och ordinera insulin. All information sparas också i appen och kan följas upp nästa gång patienten besöker sjukhuset.

Ett bra pedagogiskt verktyg

– Diabetes är en kronisk sjukdom som barnen och ungdomarna måste lära 
sig att leva med. Med appen som stöd ökar patientdelaktigheten och 
patienterna får ett bra och pedagogiskt verktyg för att lära sig mer 
om sambanden mellan kost, insulinbehov och hur träning påverkar 
sjukdomen, säger Åsa Wallin som är en av initiativtagarna till appen samt chefsjuksköterska vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, till tidningen Affärsvärlden.

Annons
Annons

I och med att informationsutbytet sker direkt från patient till läkare eller sjuksköterska ökar patientsäkerheten, menar hon.

– Den ger också möjlighet till 
ökad säkerhet i kontakten mellan hemmet och vården, säger Åsa Wallin till tidningen.

I dagsläget har mobilappen börjat användas på en av avdelningarna vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.