Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Mindre socker i juicen kan förebygga diabetes

Nu menar några brittiska forskare att om sockerhalten i sockersötade drycker och fruktjuicer minskar med 40 procent så skulle omkring 300 000 fall av diabetes kunna förebyggas.
Annons

En ny studie, som publicerats i Lancet Diabetes & Endocrinology, visar att om man minskar sockerhalten i sockersötade drycker och fruktjuicer med 40 procent under fem år så kan man förebygga 500 000 fall av övervikt och 1 000 000 fall av fetma hos den brittiska befolkningen.

Det i sin tur kan leda till att man skulle kunna förebygga 300 000 fall av diabetes typ 2 under de kommande två årtiondena enligt professor Graham MacGregor och hans kollegor vid Queen Mary University of London. Det skriver TT och Dagens Medicin.

Konstgjort sötningsmedel inget alternativ

Tidigare genomförde Storbritannien en satsning som gick ut på att minska mängden salt i flera livsmedelsprodukter under en femårsperiod. Nästa steg kan alltså bli att göra en liknande satsning när det gäller socker för att förebygga diabetes hos befolkningen.

Annons
Annons

Forskarna menar på att det socker som minskas i dryckerna inte ska ersättas med konstgjort sötningsmedel.

Länk till studien

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.