Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mindre måltider ska minska åldersrelaterade sjukdomar

Huruvida färre kalorier om dagen ger fler levnadsår har länge varit en omtvistad fråga. Men nu visar en stor studie på apor att det verkar fungera.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det handlar om att genom kosten minska risken för att senare i livet insjukna i typ-2-diabetes, olika typer av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

– Jag tycker att det är bra att de nu har gått ihop och tagit ett samlat grepp. De visar att en minskning av 25 procent av kaloriintaget varje dag, gör att risken minskar för olika typer av sjukdomar, och att man på så sätt lever längre, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet.

Forskarna har följt apor och sedan minskat deras dagliga kalorikonsumtion med 25 procent för varje individ. Resultatet visar att en kalorisnålare diet minskar risken för åldersrelaterade sjukdomarna och en ökad livslängd med i snitt med ett par år. De som började dieten när de var ”unga vuxna” klarade sig allra bäst medan effekten var sämre hos de äldre aporna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

En medelhavsdiet, som innehåller mycket nötter, grönsaker, och fisk, verkar vara den bästa för att undvika sjukdomar på ålderns höst.

Kvinnor tjänar på att ha mer fett på kroppen

Vidare visade forskningen att kvinnor levde längre om de hade lite mer fett på kroppen än vad män gjorde.

– Det resultatet är väldigt intressant. Men varför vet vi inte i nuläget. Forskarna menar däremot att den här studien skulle kunna fungera som underlag för att titta vidare på just det fenomenet, säger Kerstin Brismar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-20 19:41 (6 år sen)

    Så galet. Det är socker och andra kolhydrater i kosten som måste minskas. Kalorier är inte intressant i sammanhanget. Bra fett är väldigt viktigt att det ingår i kosten. Annars blir det väl svältkost och det är väl inte vad man är ute efter hoppas jag.


Annons