Nyhet | Diabetes

Mättat fett ger inte ökad risk för hjärtsjukdom

I en ny studie visar kanadensiska forskare att det inte finns någon koppling mellan konsumtion av mättat fett och en ökad risk för hjärtkärlsjukdom eller diabetes typ 2. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften BMJ.

Publicerad den: 2015-08-14
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskarna har bearbetat ett stort antal observationsstudier som undersökt ifall intag av mättat fett och transfetter påverkar hälsan hos friska vuxna individer. Deras systemiska genomgång visar inte på något samband mellan konsumtion av mättade fettsyror och en ökad risk för hjärtkärlsjukdom, kranskärlssjukdom, stroke, typ 2 diabetes eller för tidig död. Däremot kunde man inte utesluta en ökad risk för död som var relaterat till kranskärlssjukdom.

Forskarnas resultat visar dock att hög konsumtion av industriellt framställda transfetter kopplas till ökad risk för kranskärlssjukdom och dödlighet i kranskärlssjukdom. Men det fanns ingen ökad risk för diabetes typ 2 eller stroke.

Resultaten bekräftar tidigare studier

Eftersom resultaten baseras på observationsstudier kan man inte dra något orsakssamband, påpekar forskarna. Däremot säger man att resultaten bekräftar vad flera tidigare metaanalyser har visat.

Annons
Annons

De nordiska näringsrekommendationerna säger att det dagliga intaget av mättat fett inte ska vara högre än 10 procent av det dagliga energiintaget. Intaget av transfetter ska dock vara så lågt som möjligt.  

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons