Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lightprodukter får blodsockret att skjuta i höjden

Håller du dig ifrån socker utan att minska i vikt? Då kan svaret vara lightprodukter, visar ny forskning. Lightprodukterna höjer nämligen blodsockret, tvärtemot vad de påstås göra.

Publicerad den: 2014-09-19
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Sylt, läsk, glass, sportdryck – listan över produkter som innehåller konstgjorda sötningsmedel, som till exempel aspartam, sackarin och sukralos, kan göras lång. Livsmedlen har pumpats ut på marknaden av matindustrin som svar på en ökad hälsomedvetenhet i samhället, där just sockerkonsumtionen har pekats ut som boven i dramat. Men nu visar forskning att sötningsmedel leder till nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Lägre glukostolerans innebär att kroppen får svårare att hantera blodsockret och är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes.

– Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, till TT.

Forskarna lyckades visa att sötningsmedel förändrar sammansättningen av tarmfloran, vilket får blodsockret att skjuta i höjden. I en grupp på 400 människor hade de som regelbundet åt sötningsmedel en förändrad tarmflora. Fler hade också nedsatt glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden än de som inte åt sötningsmedel.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-10-11 16:23 (8 år sen)

  I texten står att läsa nedsatt glukosintolerans. Det ska vara nedsatt glukostolerans.
  Skriv gärna med referens till Nature artikeln som hänvisning till forskningsarbetet.

  Ps. Jag arbetar som överkvalificerad taxiförare , Ds.

 • Avatar Anna-Cajsa Torkelsson 2014-09-22 13:30 (8 år sen)

  Hej! Roligt att ni kommenterar. Inger, jag har letat efter mer information om stevias påverkan på blodsockret men tyvärr inte hittat något mer detaljerat. Och Nina, studien är gjord av Eran Elinav och Eran Segal vid Weizmann Institute of Science i Israel och forskningsresultaten är publicerade i tidskriften Nature.

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-21 10:25 (8 år sen)

  Jag har icke fått svar på min fråga om Stevia har samme dårliga äfekt som de andre sötningstoffer?????

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-21 08:57 (8 år sen)

  Mitt blodsukker går opp ned søtningsmiddel så det tror jeg på. MEN jeg vil vite mer om innholdet i studien og hvem som stod bak og når den ble gjort. Og hva heter studien. Denne infoen fremstår tynn og lite troverdig. Må vite mer om studien.

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-20 10:28 (8 år sen)

  Tack för information, ska genast sluta med konstgjort sötningsmedel, och ta lite strösocker i stället, har läst om aspartam förut, men naturliga råvaror är nog bäst

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-19 23:11 (8 år sen)

  Ni borde verkligen förtydliga i att det enda man testade på människor var sackarin eftersom det gav högst resultat på mössen där aspartam knappt gav någon effekt. Det är en otrolig skillnad på olika sötningsmedel där bl.a. aspartam (vanligast förekommande) bryts ner innan det kommer till tarmarna.

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-19 17:05 (8 år sen)

  Hva med Stevia ?Har det samme dårlige virkning.


Annons