Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Diabetesläkemedel godkänt för behandling av överviktiga

Ett läkemedel som tidigare använts för behandling av patienter med typ 2-diabetes har dessutom visat sig bidra till viktminskning. Nu har läkemedlet fått klartecken för att användas även mot övervikt.

Publicerad den: 2015-01-28
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Läkemedlet innehåller substansen liraglutid, som godkändes för behandling vid diabetes typ 2 2009. Men eftersom medicinen även tycktes bidra till viktminskning har substansen testats ytterligare. I en studie med 5 800 feta eller överviktiga personer visade sig ämnet bidra signifikant till viktminskning, rapporterar Dagens Medicin. Glädjande nyheter, menar professor Stephan Rössner, tidigare chef för överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är mycket bra att vi nu får ett nytt läkemedel som kan användas av patienter med övervikt eller fetma, säger han till Dagens Medicin.

Enligt Dagens Medicin rekomenderar nu EU:s läkemedelsmyndighet att patienter med ett BMI över 27 ska kunna få behandlingen i form av en daglig injektion som patienten själv tar. Behandlingen ska genomföras tillsammans med andra livsstilsförändringar som bättre kost och mer motion. Syns inga resultat efter 12 veckor ska behandlingen avbrytas. Det är fortfarande inte känt vad som ger viktminskningen men enligt EU:s läkemedelsmyndighet verkar substansen bidra till mättnadskänsla. Myndigheten har nu gett klartecken för det nya användningsområdet för läkemedlet, men det formella godkännandet fattas av EU-kommissionen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I dagsläget är bara ett enda läkemedel mot fetma godkänt i Sverige, men ytterligare en substans godkändes innan jul och nu kommer alltså snart diabetesläkemedlet i ny tappning. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons