Nyhet | Diabetes

Kvinnor kan ha bättre skydd mot diabetes

Kvinnor utsöndrar mer insulin än män. Skillnaderna i insulinutsöndring mellan könen skulle kunna förklaras med av- och påslagning av generna som kan påverkas av livsstil och olika miljöfaktorer. Det här skulle kunna innebära att kvinnor har ett bättre skydd mot diabetes visar ny forskning om diabetes från Lunds universitet.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-03-04
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

I det nya avhandlingsarbetet lät forskarna studera epigenetiska förändringar, hur gener slås på och av, till exempel genom miljöpåverkan och livsstil och fann att det råder skillnad mellan män och kvinnor i ett 80-tal olika gener, varav några av dem påverkar insulinutsöndringen och därmed risken för att utveckla diabetes typ 2.

Epigenetiska skillnader när det gäller risk att utveckla diabetes

Elin Hall, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet diabetescentrum och författare till den nya avhandlingen, säger i ett pressmeddelande att fynden är extremt intressanta mot bakgrund av mängden forskningsstudier som finns inom diabetes. Elin Hall menar att man oftare borde tänka på könsskillnader och att den typen av reflektioner ofta saknas.

– Våra resultat talar för att det finns epigenetiska skillnader mellan män och kvinnor som eventuellt påverkar insulinutsöndringen och möjligen också risken för diabetes typ 2. Men forskningen är ännu i sin linda, säger Elin Hall i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kvinnor bättre skyddade mot diabetes? 

I studien lät forskarna analysera de Langerhanska öarna, det vill säga de celler i bukspottkörteln där insulinproduktionen sker, hos 87 avlidna personer i Norden. Än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser att kvinnor skulle ha ett bättre skydd mot diabetes bara för att de utsöndrar mer insulin.

Nu hoppas forskarna på att kunna bedriva fler studier kring skillnader i insulinutsöndring mellan män och kvinnor och om det i så fall påverkar risken för att utveckla diabetessjukdom. I framtiden hoppas man på att de nya upptäckterna kan leda till preventiva insatser och att diabetes-behandlingar individanpassas beroende på kön.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu