Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Koppling mellan diabetes typ 1 och abnormal trötthet

En ny svensk studie visar att det finns en koppling mellan diabetes typ 1 och abnormal trötthet, så kallad fatique.
Annons

I studien, som gjordes på patienter i Luleå och Boden, lät man undersöka förekomsten av abnormal trötthet, fatique, hos 435 vuxna personer med diabetes typ 1. Sedan jämförde man resultaten med en kontrollgrupp bestående av 2 500 personer som inte hade diabetes typ 1, skriver Läkartidningen.

Kvinnor med diabetes typ 1 särskilt drabbade

Resultatet visar att personerna med diabetes typ 1 i högre grad uppvisade tecken på abnormal trötthet än de i kontrollgruppen. Även efter att man tagit hänsyn till faktorer som ålder, kön, rökning och hjärt- och kärlsjukdom kvarstod sambandet.

Studien visar också att kvinnor som haft diabetes typ 1 i över 30 år, men utan allvarliga komplikationer, hade mer abnormal trötthet än kvinnorna i kontrollgruppen. Detta resultat bör enligt forskarna dock tas med en liten nypa salt eftersom underlaget var litet.

Annons
Annons

Forskarna är också tydliga med att det behövs mer studier på området för att kunna klarlägga samband, orsak och verkan.

Studien har publicerats i Journal of Clinical and Translational Endocrinology

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-10-3 14:29 (7 år sen)

    Det handlar om typ1 och det gör man något åt annars dör man, en kronisk, dödlig sjukdom. Men "litet trötthet" dör man inte av. Varför forskas så litet om diabetesfatigue? För att det är vanligast hos kvinnor?

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-24 19:17 (8 år sen)

    Diabetes, sköldkörtelsjukdomar och binjureutmattning hänger ihop. Om man går runt och har dessa problem utan att göra något åt dem kan man lätt få diabetes.

    Den dag sjukvården börjar acceptera sköldkörtelproblematik och binjureutmattning kanske vi kan slippa sådan här.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons