Nyhet | Diabetes

Konstgjord väv kan användas i vården


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2012-09-06
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons
Annons
Annons

Forskningen kring konstgjord spindelväv har gjort stora framsteg. Förhoppningar finns om att materialet ska kunna användas i allt från sårläkning till att implantera insulinproducerande celler hos diabetessjuka.

– På sår skulle det handla om att man gör en tunn film snarare än en väv, och lägger den på såret. Den har dessutom fördelen att den är biologiskt nedbrytbar och inte behöver tas bort utan kan försvinna i såret, säger Jan Johansson, professor vid Karolinska institutet, till DN.se.

Ett annat användningsområde är medicinintag. Genom att kapsla in medicin i spindelväven kan man låta den utsöndras i kroppen under en längre tid. Istället för att ta en injektion varje dag skulle en patient kunna ta sin medicin en gång i veckan.

När det gäller sårbehandling finns begränsad forskning om spindelvävens effekter. Men Jan Johansson sätter stor tilltro till materialet.
– Jag är positiv och tror att materialet kommer att kunna användas om kanske fem år i enklare procedurer. Men för att implantera det i människokroppar behövs mer forskning, säger han.

I morgon träffas en rad internationella forskare på Karolinska i Stockholm på ett seminarie som behandlar bland annat den konstgjorda väven.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons