Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Inte bättre överlevnad med screening för diabetes typ 2

Att testa friska personer med anlag för diabetes typ 2 leder inte till en bättre tioårsöverlevnad. Dock kan sjukdomsförloppet bromsas, enligt en ny forskningsöversikt.

Publicerad den: 2015-04-17

Annons

Slutsatsen bygger på en genomgång av studier om diabetes typ 2 som har publicerats mellan åren 2008 och 2014. Bland annat visar resultatet från två långtidsuppföljningar att screening mot sjukdomen inte ledde till en bättre överlevnad efter tio år, jämfört med patienter som inte screenades. Det ledde inte heller till en bättre överlevnad, enligt den ena av studierna.

Dock visade andra genomgångna studier att screening vid ett förstadium till diabetes typ 2 kunde bromsa sjukdomsförloppet. Nu efterlyser därför studieförfattarna mer forskning om behandlingar vid diabetes typ 2, som har upptäckts i samband med screening.

I Sverige har riktad screening för diabetes, bland personer med hög risk för sjukdomen, en medelhög prioritet enligt svenska riktlinjer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-18 10:36 (9 år sen)

    Varför inte börja äta LCHF? Enklare och verkar fungera, pröva! Läs på om det och bilda er en egen uppfattning. Mig och mamma har det fungerat på alla fall. Jag i förebyggande syfte och hon fått ner sina värden till de normala, ett tips bara som inte är så svårt! Enkelt och billigt med.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons