Inte alla diabetiker får hjälp via ny teknik

Det finns en ny teknik som kan göra livet enklare för personer som har diabetes typ 1. Men vem som får tillgång till behandlingen beror på vilket landsting man bor i.

Publicerad den: 2015-08-10
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Vid diabetes typ 1 slutar insulinproduktionen att fungera helt eller delvis, vilket kräver att diabetespatienten måste göra återkommande blodsockerkontroller. För vissa kan det handla om 15 stick om dygnet, både dag som natt.

I dag finns en ny teknik som kan minska antalet stick. Tekniken, som kallas CGM-mätare, innebär att en liten nål sätts in i diabetespatientens mage. Mätaren skickar kontinuerligt information till en elektronisk apparat som larmar om blodsockervärdena närmar sig kritiska nivåer.

Rekommenderar tekniken till barn med diabetes

Svenska Barnläkarföreningen rekommenderar landets läkare att skriva ut tekniken till barn under sju år som har diabetes typ 1, påpekar barnläkaren Anna-Lena Furuman från Svenska Barnläkarföreningen.

Annons
Annons

– Det kan vara svårt att se att de är på väg att få lågt blodsocker och de kan inte alltid berätta hur det känns utan föräldrar och förskolepersonal måste vara mycket uppmärksamma hela tiden, säger hon till Sveriges Radio.

Däremot ser utskrivningen av CGM-mätare för blodsocker olika ut beroende på vilket landsting man bor i, något som har uppmärksammats av SKL.

– Det kan ju innebära att ett barn eller en vuxen med diabetes kan få blodsockermätaren förskriven på en vårdcentral eller en specialistenhet, men inte en annan. Att vi inte lyckats sprida kunskapen tillräckligt väl till all personal inom hälso- och sjukvården, säger Åsa Himmelsköld som är sektionschef på SKL, till radion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Carina 2015-08-10 22:37 (4 år sen)

    CGM är toppen, bara barnet/personen står ut med att vara uppkopplad på med två nålar. Vi har fått låna en CGM flera ggr från barnkliniken. Det har alltid gett nya insikter i insulin/matregimen.

    Ser fram emot denna http://www.sydsvenskan.se/sverige/nya-insulinpumpar-kan-lanseras-2016/


Annons
Annons
Annons