Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Insulinpump gör att diabetiker lever längre

Personer med diabetes typ 1 löper lägre risk att dö om de använder insulinpump än om de använder sprutor. Det visar en ny svensk studie som presenterades på diabeteskongressen i Wien.
Annons

Tidigare har det saknats studier över hur patienterna påverkas av insulinpumpar under längre tid. Men i den senaste studien har patienterna följts under i genomsnitt nästan sex år. Den visar att dödligheten var 29 procent lägre bland patienterna med pump än bland de som tog insulinsprutor. På samma vis var även dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar hela 43 procent lägre i patientgruppen med insulinpump, rapporterar Dagens Medicin.

Bakom studien ligger forskarna Soffia Gudbjörnsdottir och Björn Eliasson. De säger till tidningen att det, trots resultaten, inte går att dra slutsatsen att pumpar alltid är bättre än sprutor.

– Resultaten visar hur det fungerar i Sverige under den här perioden och i den patientgrupp som vi har erbjudit pumpar. Som vi sköter pumpbehandlingen i Sverige ser vi en minskad risk för allvarliga händelser, säger Björn Eliasson.

Annons
Annons

Till grund för undersökningen ligger uppgifter från Nationella diabetesregistret om mer än 15 000 diabetiker med diabetes typ 1. Av dem hade drygt 2 100 patienter insulinpump.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-09-18 10:16 (10 år sen)

    Hej Curt och tack för din kommentar. Försökspersonernas hba1c framgår inte av artikeln tyvärr. Kanske kan du kontakta forskarna bakom studien istället. Hälsar Netdoktor-redaktionen

  • Avatar Tidigare användare 2014-09-18 10:11 (10 år sen)

    Vad var försökpersonernas hba1c i båda grupperna? Snittvärden.
    Vänlig hälsning
    Curt Sandklef


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.