Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Ingen nytta med intensivbehandling vid diabetes

Annons

Enligt två nya studier har varken tuffare blodtryckskontroll eller extra behandling mot höga blodfetter någon större effekt hos patienter med diabetes typ 2 och hög risk för hjärt-kärlsjukdom. Det är en grupp amerikanska forskare som nu rapporterat slutresultaten i Accord-studien där de undersökt nyttan av tuffare behandling av blodsocker, blodtryck och blodfetter vid typ 2-diabetes. Totalt ingick 10 251 patienter med hög risk för hjärt-kärlsjukdom i studien.

Studieresultaten pekar på att tuffare behandling av blodtryck eller blodfetter inte gav någon fördel efter i median 4,7 års uppföljning. Oavsett om studiedeltagarna lottades till att behandlas mot ett målvärde av det systoliska blodtrycket på under 120 mmHg eller under 140 mmHg hade de inte i lika stor omfattning drabbats av stroke, hjärtinfarkt och död i kardiovaskulär sjukdom. I blodfettsarmen av studien lottades hälften av deltagarna till att få tillägg med fenofibrat utöver statinbehandling, medan resterande fick placebo. Forskarna kunde dock konstatera att tillägget av fenofibrat inte skyddade mot kardiovaskulära händelser eller död. Men samtidigt kunde de notera att det fanns en viss skyddseffekt bland män, medan tillägget av fenofibrat snarare verkade vara skadligt för kvinnor.

De nya fynden presenterades under söndagen på den pågående amerikanska kardiologkongressen ACC i Atlanta och publicerades samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine. Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, kommenterade studierna i tidskriften.
– Nu krävs det observationsstudier för att tydliggöra risk och nytta med att pressa det systoliska blodtrycket under 130 mmHg jämfört med ha ett målvärde mellan 130 och 140 mmHg. En sådan analys är på gång i det svenska nationella diabetesregistret och liknande analyser kommer säkert att ske av materialet i Accord-studien, säger Peter Nilsson till Dagens Medicin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons