Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Hopp om vaccin mot åderförkalkning

Annons

Ett vaccin mot åderförkalkning kommer allt närmre, något som förhoppningsvis även kommer&nbspfungera mot hjärtinfarkt. Tester som har genomförts på möss visar att åderförkalkningen minskade med 65 procent hos de möss som fick injektioner med ämnen som kan komma att ingå i ett framtida vaccin.
– Det är viktigt för att det här är en av våra vanligaste dödliga sjukdomar. Vi måste få mer kunskap om sjukdomens mekanismer för att utveckla bättre behandling, säger Göran K Hansson, professor i medicin vid Karolinska Institutet.

Under flera år har forskare kartlagt de mekanismer som leder till åderförkalkning. Förutom att man vet att det onda kolesterolet, LDL-kolesterolet, är inblandat har man på senare år även insett att det rör sig om en inflammation i blodkärlet. Vissa av immunförsvarets T-celler utsöndrar inflammationsämnen där de träffar på det onda kolesterolet. När detta sker byggs det upp plack i blodkärlet och när placket spricker bildas en blodpropp och hjärtinfarkten är därmed ett faktum.

Annons
Annons

Nu har forskargruppen kring Göran K Hansson på Karolinska Institutet gjort tester på möss där de injicerat ämnen som hindrar T-cellerna från att känns igen det onda kolesterolet, och på så sätt stoppas inflammationen. Förhoppningen är att det här ska leda fram till ett vaccin som om några år kommer att fungera på människor.
– Det är en förhoppning vi har. Vi och flera andra arbetar sedan flera år på det spåret. Nu har vi fått fram mer detaljerad kunskap om vad det är immunförsvaret känner igen och vi har också hittat en ny princip för behandling. Vi hoppas att det ska kunna leda fram till ett vaccin eller en liknande behandling så småningom, säger Göran K Hansson till Ekot.

I dag är åderförkalkning en av de stora folksjukdomarna i vårt land. Årligen drabbas 36 000 personer av hjärtinfarkt och nära 11 000 dör av det, enligt siffror från Hjärt- och lungfonden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.