Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Hjärtsjuka med diabetes typ 2 kan få effektivare behandling

Att använda vävnadsläkning är en ny potentiell behandlingsmetod vid hjärtkärlsjukdom hos individer med diabetes typ 2. En ny studie visar att diabetessjuka kan ha sämre läkningsförmåga i kärlväggen, vilket medför att placken lättare brister.

Publicerad den: 2014-11-24
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

En person med diabetes typ 2 har flera gånger högre risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar. Vanligtvis orsakas kärlproblemen av åderförkalkning som innebär att det bildas inflammerade plack i blodkärlens väggar. Individer med diabetes har fler sårbara åderförkalkningsplack som lättare brister, vilket kan orsaka stroke och hjärtinfarkt.

– Den förhärskande teorin har i många år varit att behandla inflammationen i kärlväggen, som också har ansetts vara kraftigare hos personer med diabetes. Men de nya inflammationshämmande läkemedel som genomgått kliniska studier har inte visat den positiva effekt som man hoppats på, berättar Andreas Edsfeldt, forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö på Lunds universitet samt läkare vid kranskärlskliniken på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande från universitetet.

Andreas Edsfeldt ligger bakom en studie som tyder på att diabetessjuka har sämre läkningsförmåga i kärlväggen vilket kan medföra att placken lättare brister.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– I vår studie hade personerna med diabetes typ 2 inte mer inflammation i kärlväggen än de som inte hade diabetes. Istället talar våra resultat för att själva läkningsförmågan i kärlväggen är nedsatt hos individer med diabetes. Detta skulle i praktiken kunna förklara att placken lättare brister och därmed den ökade risken för hjärt-kärlkomplikationer.

En upptäckt som kan hjälpa forskarna att ta fram nya och mer effektiva hjärtkärlläkemedel för diabetessjuka. Det är dags att tänka om och fokusera på andra behandlingsmetoder än att sänka mängden blodfetter och hämma inflammationen, exempelvis att förbättra sårläkningen, menar Andreas Edsfeldt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons