Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Hälsoexperter vill införa godisskatt

Annons

Svenskar äter mest godis i världen, nästan 17 kilo per person om året vilket är dubbelt så mycket som EU:s genomsnittsmedborgare, och dricker årligen i medeltal 90 liter läsk. Det säger fem hälsoexperter som anser att det är hög tid att Sverige diskuterar sockerskatt, som skulle kunna kompensera sänkt skatt på frukt- och grönsaker. Claude Marcus, professor i pediatrik vid Karolinska Institutet i Solna, Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid KI, Lennart Levi (C), professor emeritus vid KI och riksdagsledamot, Andr&eacute Persson, författare och hans kollega Thomas Hedlund, skriver i Dagens Nyheter att sockerskatten skulle vara till nytta för folkhälsan.

Omkring 30 000-50 000 svenska barn är enligt beräkningar så pass feta att de riskerar förtida död till följd av hälsorelaterade sjukdomar som diabets, hjärtinfarkt och cancer. De fem experterna anser att staten ska använda samma medel för att förebygga de svåra livsstilssjukdomarna som mot tobak och alkohol, och beskattning är ett sådant medel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons