Nyhet | Diabetes

Födsel i Sverige fördubblar risk för diabetes

Annons

Risken att drabbas av diabetes är dubbelt så hög för de barn av utländsk härkomst som föds i Sverige, jämförelsevis med barn i samma ålders om föds i föräldrarnas hemland. Det är sedan tidigare välkänt att Sverige är ett högriskland när det gäller diabetes. Vi ligger tvåa efter Finland när det gäller andelen av befolkningen som lider av diabetes typ 1. Enligt en studie som gjorts vid Lunds universitet beror detta inte enbart på ärftliga riskfaktorer.

Det verkar vara något i den svenska miljön som bär en stor del av ansvaret, men man måste alltså födas i Sverige för att drabbas av den här riskökningen, det gäller inte barn som föds utomlands.
– Det talar för att det är inte bara det nyfödda barnet som blir utsatt för en omgivningsfaktor utan det talar också för att den blivande mamman under graviditeten blir utsatt för något som påverkar barnet så att det sen för en förhöjd risk att utveckla diabetes typ 1, säger Åke Lernmark som är en av författarna till studien.

Det är ännu oklart vad i den svenska omgivningen som ger diabetes, men till kandidaterna hör olika typer av tarmvirus, enligt Åke Lernmark.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons