Nyhet | Diabetes

Fler bekostar själva sin fetmakirurgi

Samtidigt som antalet fetmaoperationer i den offentliga vården sjunker ökar andelen patienter som själva betalar sin operation. Det visar en ny rapport från Soreg, kvalitetsregistret för fetmakirurgi.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Av de 6 200 fetmaoperationerna som i fjol genomfördes i Sverige var 13 procent av dem finansiera med privata medel, enligt Soregs senaste rapport. I år verkan siffran uppgå till 15 till 20 procent, vilket nästan är en fördubbling sedan 2013.

– Jag tycker detta är en allvarlig signal. Om det minskade antalet operationer beror på minskat behov för kirurgi borde andelen självbetalande vara stabil över tid. Jag tror detta speglar en ökad svårighet att bli opererad i den offentliga vården, vilket särskilt missgynnar mindre resursstarka patienter, säger Ingmar Näslund, fetmakirurg vid Universitetssjukhuset Örebro och en av de ansvariga för Soreg.

Vikten av samsyn inom fetmavården

Ingmar Näslund menar att det verkar finnas ett samband mellan hög andel självbetalande patienter och län som har låg operationsfrekvensen.

Annons
Annons

– Vi har inte räknat statistiskt på detta, men det går att se ett sådant mönster. Och det stärker bilden av patienter kan stöta på hinder i den offentliga vården, säger Ingmar Näslund.

Han pekar på behovet av större samsyn. I dag saknas nationella riktlinjer för hela fetmavården vilket lämnar fältet öppet för stora variationer i vården.

– I takt med att det kommer mer resultat som till exempel visar att diabetiker har större nytta av operation, även vid lägre BMI, sker det nog glidningar i hur man ser på gränserna, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons