Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Finfördelad mat bra vid gastropares

En svensk studie visar att riktigt finfördelad mat kan ge betydligt lindrigare symtom vid gastropares, fördröjd magsäckstömning, som är en komplikation vid diabetes.
Annons

Gastropares är en form av neuropati (skador på nerverna) som försämrar magens motorik och förmåga att knåda sönder och tömma ut maten.

I studien upplevde 56 patienter, som under 20 veckors tid åt mat som sönderdelats till mindre partiklar än max två millimeter, mindre illamående, svullen mage, uppstötningar, övermättnad och aptitlöshet. Magsäckstömningen förbättrades också med finfördelad mat.

– För många som har gastropares kan måltiden och de efterföljande symtomen vara ganska ångestframkallande. Hos dem som åt en kost med mindre partikelstorlek såg vi att ångesten minskade, säger dietist Eva Olausson, som försvarar sin doktorsavhandling i ämnet på fredag, 20 september, till Dagens medicin.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Cirka 35 procent av alla med diabetes beräknas ha gastropares, alla upplever dock inte samma symtom. Ibland märks det bara på ett svängande blodsocker.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons