Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Fettvävens uppbyggnad under graviditet kan avslöja risken för diabetes typ 2

En ny avhandling från Sahlgrenska akademin visar att fettvävnadens uppbyggnad är kopplad till den blivande mammans insulinresistens och därför kan avslöja risken för diabetes typ 2.
Annons

När en normalviktig kvinna är gravid fylls fett på i de fettceller som redan finns, medan det hos kvinnor med fetma i stället bildas nya fettceller. I avhandlingen, som lagts fram vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, har doktoranden Henrik Svensson studerat förändringen av fettväven under graviditet genom en detaljerad analys av fettbiopsier från gravida kvinnor, både sent och tidigt i graviditeten.

– Vi jämförde fettväven hos 22 normalviktiga kvinnor med fettväven hos 11 kvinnor med fetma. De normalviktiga kvinnornas befintliga fettceller blev större under graviditeten, de ackumulerade fett. Fettcellerna hos kvinnor med fetma blev i stället i snitt mindre, vilket tyder på att nya fettceller bildats under graviditeten, säger Henrik Svensson i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Insulinresistens kan leda till diabetes typ 2

Det är sedan tidigare känt att fetma ökar risken för graviditetsdiabetes, vilket i sin tur kan leda till att kvinnan utvecklar diabetes typ 2 senare i livet.

Annons
Annons

Doktoranden Henrik Svensson menar att en nybildning av fettceller under graviditet skulle kunna fungera som en slags skyddsmekanism eftersom stora fettceller är kopplade till inflammation och insulinresistens som är ett förstadium till diabetes och utveckling av diabetes typ 2.
Studien visar att kvinnorna med fetma hade en mer uttalad insulinresistens under hela sin graviditet, men ingen av dem utvecklade graviditetsdiabetes.

– Mängden kroppsfett och andelen mycket stora fettceller sent i graviditeten var de fettvävsfaktorer som bäst kunde förklara kvinnornas insulinresistens sent i graviditeten. Resultaten visar att fettväven (tillsammans med moderkakan, vilket är känt sedan tidigare) kan reglera den blivande mammans insulinresistens, säger Henrik Svensson.

”Viktigt gå ner i vikt före graviditet”

Studien visar att det är gynnsamt för blivande mammor med övervikt och fetma att gå ner i vikt före graviditet menar doktoranden Henrik Svensson. Man lät även undersöka 39 kvinnor som alla fått diagnosen graviddiabetes för sex år sedan. De hade alla ett högre BMI (kroppsmasseindex), mer fett på kroppen och buken än kvinnor med normal glukostolerans. Hos dem fanns också flera tecken på inflammation i fettväven samtidigt som de hade större fettceller.

– Resultaten visar hur betydelsefullt det är att följa upp kvinnor med graviditetsdiabetes efter förlossningen och ge dem stöd för att bibehålla vikten eller gå ner i vikt, för att förhindra eller fördröja debuten av typ 2-diabetes hos dessa kvinnor, säger Henrik Svensson i pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.

Annons
Annons

I framtida studier kommer man att undersöka hur förändringen av fettväven under graviditet påverkar kvinnornas viktutveckling efter förlossningen.

Avhandlingen hittar du här

Avhandlingen Human adipose tissue morphology and function -relation to insulin sensitivity and glucose tolerance with focus on pregnancy and women with previous gestational diabetes mellitus försvarades den 5 november.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.