Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Färre svenskar får diabetes typ 2

Trots att övervikt – en stor riskfaktor för att drabbas av diabetes typ 2 – blir allt vanligare, drabbas färre svenskar av sjukdomen. Troligtvis kompenseras risken med övervikt genom att vi lever ett mer aktivt liv.
Annons

– Sannolikt handlar det om friskfaktorer som bra kost och aktiv livsföring, som kompenserar för de ökade riskerna som övervikt och fetma utgör, säger en av forskarna, Olov Rolandsson, till tidningen Vårdfokus.

Enligt studien insjuknade totalt 240 000 svenskar i diabetes under åren 2005-2013. Andelen personer som fick diabetes typ 2 minskade med 0,6 procent per år bland kvinnor och med 0,7 procent per år bland män. Dödligheten har också minskat under perioden.

– Sverige har en relativt låg förekomst av typ 2-diabetes. Det är glädjande att färre insjuknar och att fler lever med sjukdomen, eftersom det betyder att färre dör av följdsjukdomar kopplade till diabetes, som hjärtinfarkt och stroke, säger Olov Rolandsson. 

Annons
Annons

Enligt Vårdfokus har forskarna räknat antalet personer som behandlas med diabetesläkemedel, beräknat antalet som insjuknat och hur många som har typ 2-diabetes under tidsperioden. De har även lagt ihop antalet personer som behöver läkemedel med de personer som klarar sig genom ändrad kost och livsstil för att räkna ut hur stor andel av befolkningen som har sjukdomen. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.