Nyhet | Diabetes

Farligare att sova för mycket än för lite


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-08-15
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

För mycket sömn kan vara skadligt. Det som sover runt sju timmar per natt minimerar sin risk att dö i förtid, skriver Svenska Dagbladet.

En rad folksjukdomar hänger ihop med störd sömn, bland annat diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och depression.

Annons
Annons

– Det finns väldigt tydliga samband mellan åldrande och sömn, säger Torbjörn Åkerstedt, som är professor vid Karolinska institutet och föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Hur mycket sömn vi är i behov av varierar beroende på ålder. En 20-åring kan behöva 8,5 timmars sömn medan behovet avtar ju högre upp i åldern man kommer. En 60-åring klarar sig med 6,5 timmars sömn. Något som förändras avsevärt är djupsömnen.

– Mest djupsömn hittar vi hos 11-åringar. Sedan avtar detta gradvis och i 60-årsåldern är det ibland svårt att hitta någon djupsömn alls. I praktiken slås därmed en viktig del av kroppens återhämtningsprocess ut och det leder till att kroppen fungerar sämre, säger Torbjörn Åkerstedt.

Annons
Annons

Den optimala sömnlängden är mellan 6,5 till 7,5 timmar. Den slutsatsen drogs redan för tio år sedan då 1,1 miljoner personer i åldern 30 – 104 år följdes i mer än tio år av amerikanska forskare.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons