Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Blått ljus ökar utsöndring av insulin

Det går att få diabetesmedicin mer effektiv genom att lysa på huden med blått LED-ljus. En metod som skulle kunna förbättra behandlingen och minska biverkningar.

Publicerad den: 2014-10-20

Annons

Utvecklandet av effektiva blå lysdioder, LED-lampan, vann nyligen årets Nobelpris i fysik med motiveringen att lysdioderna möjliggör ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor.

Ökad utsöndring av insulin

Nu har tyska och brittiska forskare visat att blått LED-ljus även kan användas för att ändra form på diabetesmedicin, så att substansen går från inaktiv till aktiv form. Resultatet blir att bukspottkörtelns celler utsöndrar mer insulin. Något forskarna visar i en studie som publicerats i Nature Communications.

– I princip skulle denna behandling ge bättre kontroll över blodsockernivåerna eftersom medicinen kan aktiveras en kortare stund efter en måltid. Den borde också minska biverkningarna eftersom medicinen enbart aktiveras där den behövs, i bukspottkörteln, säger David Hodson vid Imperial College London som är en av forskarna bakom studien, till TT.

Annons
Annons

I studien kunde forskarna se att förändringen är reversibel. Det innebär att ljuset även kan användas för att ”stänga av” medicin som redan aktiverats.Enligt forskarna krävs endast en mycket liten mängd ljus på huden för att det blåa LED-ljuset ska ha effekt på diabetesmedicin.

– Det är en lång väg kvar innan behandlingen finns tillgänglig för patienter, men det är vårt ultimata mål, säger Hodson till TT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.