Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Ballongvidgning effektiv även för njursjuka

Annons

Ungefär en tredjedel av alla personer som behandlas för hjärtinfarkt har en nedsatt njurfunktion. Hittills har det varit oklart om dessa patienter bör behandlas med ballongvidgning, PCI, eller bypasskirurgi, eftersom riskerna för dessa ingrepp vid försämrad njurfunktion inte varit klarlagda. Men nu visar en ny svensk studie att personer med måttligt nedsatt njurfunktion har lika god nytta av ballongvidgning och bypasskirurgi som njurfriska, dock är det betydligt ovanligare att de får det.

Totalt har forskarna analyserat data om 23 262 personer som vårdades i Sverige för hjärtinfarkt mellan 2003 och 2006. Patienterna, som samtliga var under 80 år och hade haft en hjärtinfarkt utan ST-höjning, delades in i grupper utifrån om de behandlats med enbart läkemedelsbehandling eller invasiv behandling med antingen bypasskirurgi eller ballongvidgning inom två veckor. Och det forskarna kom fram till var att ettårsdödligheten var 36 procent lägre bland de patienter som fått något av de två invasiva ingreppen, jämfört med de patienter som endast fått läkemedel. Skillnaden var den samma både bland njurfriska och bland de med måttligt nedsatt njurfunktion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.