Nyhet | Diabetes

Armbandet som kan rädda liv

Ambulanssjukvården kommer dagligen i kontakt med patienter som inte är kontaktbara. Ett armband med information om patientens eventuella sjukdomar, medicinering eller annan avgörande information kan vara lösningen. Armbandet ska nu testas inom ambulansvården.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det här är något som man från ambulansvården efterfrågat länge. Vi tror att ICE Charms kan leda till ökad patientsäkerhet, menar Anette Åquist-Falkenroth, medicinsk informationsdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I det här fallet står ICE för In Case of Emergency och Charms att armbandet mer ska likna ett smycke än något som har med sjukvård att göra. Armbandet är i sin tur kopplat till en molntjänst där patienten själv lägger in information på en hemsida. Om patienten gett sin tillåtelse kan ambulanspersonalen även se en patientöversikt med sjukvårdens anteckningar.

Kliniskt och tekniskt test

Efter att under två år ha arbetet men att hitta tekniska lösningar, så att patientuppgifter ska kunna göras tillgängliga i mobila enheter på ett säkert sätt, ska armbandet nu testas av ambulanssjukvården i Göteborg. Detta ska göras på 500 patienter med diabetes, stroke, afasi eller epilepsi. Förhoppningarna är att ICE Charms ska bli förstavalet för svenska landsting vid identifiering och val av inledande behandling i ett akut läge.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons