Nyhet | Diabetes

Antibiotika kan öka risken för typ 2-diabetes

Kan antibiotika öka risken för diabetes? Det frågar sig några danska forskare i en ny studie där 170 000 personer med typ 2-diabetes deltagit.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-16
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Kan användning av antibiotika öka risken för typ 2-diabetes? Det frågade sig några danska forskare från Copenhagen Hospital Gentofte och bestämde sig för att göra en studie.

Resultatet av forskningen, som presenterades under den pågående diabeteskonferensen EASD under gårdagen, visar en ökad användning av många olika typer av antibiotika hos patienter med typ 2-diabetes i upp till 15 år före diagnos såväl som efter diagnos enligt Dagens Medicin.

Resultatet kan tolkas på olika sätt

Annons
Annons

I studien deltog 170 000 personer med typ 2-diabetes och mer än 1,3 miljoner matchade kontrollpersoner utan typ 2-diabetes.

Kristian Mikkelsen, en av forskarna bakom studien, menar på att forskningsresultatet kan tolkas på två olika sätt.

– Antingen är patienter med typ 2-diabetes eller förstadier till typ 2-diabetes mer benägna att drabbas av infektioner, och behöver därför mer antibiotika än andra. Eller så är det så att en rad typer av antibiotika ökar risken för typ 2-diabetes. Frågan här är vad som är hönan och vad som är ägget.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons