Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler drabbas av diabetes

Enligt en ny rapport från Internationella diabetesfederationen uppskattas 382 miljoner människor lida av diabetes, fler än någon gång tidigare.
Annons

Enligt rapporten motsvarar det 8,4 procent av den vuxna befolkningen i världen. I Sverige uppskattas cirka 400 000 lida av diabetes. Av dessa har 50 000 diabetes typ 1 som kräver insulin.

– Men mörkertalet när det gäller typ 2-diabetes kan vara stort. Det kan vara ytterligare 200 000 personer som har sjukdomen, säger Fredrik Löndahl, ordförande i Diabetesförbundet, till Dagens Nyheter.

Precis som i resten av världen ökar sjukdomen i Sverige. En fördubbling av antalet nyligen insjuknade har skett sedan 1980-talet.

Annons
Annons

Läs frågor och svar om diabetes i den på Netdoktor nyligen genomförda chatt som hölls för att uppmärksamma sjukdomen och den internationella diabetesdagen 14 november!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-11-28 11:54 (10 år sen)

    Bra skrivet Agneta, jag håller fullständigt med dig, jag har börjat avskärma mig, jag vill inte vara med i detta informationssamhälle så jag stänger av när jag går ut, jag jobbar inte så jag kan styra mitt liv helt och det är jag så glad för men jag blir lite stressad när jag går ut och ser alla i tunnelbanan, så fort de slår ner rumpan så upp med mobilen, jag fattar inte, har den tagit över deras liv, jag blir mörkrädd när jag ser vad folk håller på med. Det som stör mig mest är att många mammor med barnvagnar och fipplandes med dessa mobiler framför barnen. Suck säger jag bara. Ge barnen den uppmärksamheten istället. Och förbjud mobilprat i bilen!!! Hur mycket måste hända innan! Prylar, prylar, prylar, sista skriket i mobiltelefon mm. Jag vägrar hänga med i allt nytt som kommer på marknaden i form av mobiler, plattor och allt vad det är man tydligen måste ha, inte jag, vägrar. Appar hit och appar dit, jag vet knappt vad det är för jag har inte en sån telefon ens. Ville inte ha! Orkar inte med all ny teknik!

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-28 05:12 (10 år sen)

    Har folk svårt att ta till sig information. Kan det vara det stora informationsflöde som hotar att stänga till våra sinnen inte lyckas fånga intresset av forskning kring hälsa och livsstil. Vi måste helt enkelt uppleva med våra alla sinnen, förflytta oss till en avskärmad miljö likt en retreat för att vi skall kunna ta in det som är viktigt för oss som individ.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-16 16:46 (10 år sen)

    Det förvånar inte mig en sekund. Man äter mat vid fel tidpunkt och fel mat. Det är många som jag vet äter inget på morgonen, vid lunch ett par mackor och på kvällen då sätter man i sig en hamburgare eller pizza och läsk. Istället för att äta lite men flera gånger/dag. Till det kommer att man mår inte bra p.g.a. omstängigheter i hemmet som gör dessa deprimerade. Det värsta är ju allt socker som pumpas in i maten, ta en prtion fiskbullar som det är lika mycket socker i som i 100g chokladkaka? Varför all denna mängd socker i mat?

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-16 13:48 (10 år sen)

    Ja jag är inte förvånad, men vad jag inte förstår är att varför måste livsmedelsindustrin smyga in socker i allt, bl a korv, skinka, folk läser nog inte innehållsförteckningarna men det gör jag och köper inte sånt och vad socker de stoppar in i allt, är det verkligen nödvändigt??? Dolt socker i mycket, folk läser inte vad saker och ting innehåller .... och så all denna läsk och saft mm och många mår dåligt och stoppar i sig fel saker...... lite synpunkter jag hade bara när jag läste detta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.