Typ 2-diabetes vanligare bland snusare

Den som snusar en dosa eller mer per dag löper 70 procent högre risk för att drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med de som inte snusar. Det visar forskning från bland annat Karolinska Institutet.

Publicerad den: 2017-02-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Cirka 19 procent av männen och fyra procent av kvinnorna i Sverige snusar, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten. Typ 2-diabetes ökar generellt men nu visar forskning att ökning är betydligt högre hos de som snusar. Något som är mycket allvarligt då typ 2-diabetes kan leda till komplikationer, hjärtkärlsjukdom och förtida död.

– Vi kan bekräfta det man tidigare har misstänkt, snusare har en ökad risk för typ 2-diabetes, och det kan inte förklaras med att de ibland röker eller av att de har en livsstil som i andra avseenden är mindre hälsosam, säger Sofia Carlsson, forskare vid Institutet för miljömedicin (IMM) på Karolinska Institutet.

Enligt studierna, som bedrivits vid Karolinska Institutet tillsammans med forskare vid Umeå och Lunds universitet, handlar det om en ökad risk på 70 procent hos de som snusar en dosa eller mer på dag. Detta motsvarar den riskökning som tidigare setts hos den som röker ett cigarettpaket per dag. Även vid lägre konsumtion, mellan fem och sex dosor per vecka, ligger riskökningen på 40 procent. Orsaken torde vara av nikotinets effekt med bland annat försämrad insulinkänslighet. Det sågs dock ingen ökad risk för personer som slutat snusa, vilket tyder på att man kan minska risken genom tobaksstopp.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

  • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
    2017-02-8 17:53 (4 månader sen)

    En självklarhet. Om jag träffar samma läkare så ser han utvecklingen, till det bättre eller sämre mot tidigare. En ny läkare måste fråga omigen om allting och vet inget om hurt jag mådde förra gången.

    Det är alltså väldigt värdefullt för alla att ha samma läkare varje gång. Spar dessutom tid för alla.
    Själv har jag telefonkontakt med min den samme, på vårdcentralen. ( privat ) Jag behöver inte ens åka dit mesta dels. Man förklarar lika bra i telefon om läkaren är insatt i situationen.


Annons
Annons
Annons
Annons