Fråga Experten

Fråga   Diabetes

Fråga: Diabetes typ 1: är blodsockervärden eller hba1c viktigast?

Min son har höga blodsockervärden på morgonen 15-17, medan de sjunker till normala värden 5-7 under dagen. Jag har hört att höga blodsockervärden och dalar kan leda till komplikationer. Hans diabetessköterska säger att hans värden är bra eftersom Hba1c ser bra ut. Vad är viktigast för att undvika komplikationer – Hba1c eller de aktuella blodsockervärdena?

Svar:

Hej,

Du har helt rätt i att det är de stora svängningarna som är slitsamt för kroppen. Bäst är om värdena kan ligga mer jämnt.

HbA1c är ett värde som talar om hur blodsockret har legat i genomsnitt de senaste 2-3 månaderna bakåt i tiden. Precis som med alla genomsnittsvärden så försvinner väldigt höga och väldigt låga värden när man räknar på det här viset. Därför är det viktigt att också titta på hur värdena ligger från dag till dag och hur stora svängningarna är.

Båda värdena är alltså viktiga, och han bör inför besök hos diabetessköterskan därför mäta sina blodsockervärden några dagar med en kurva (dvs. blodsocker fastande och två timmar efter frukost/lunch/middag samt före sänggående). På så vis blir det enkelt att se var han har höga eller låga värden och hitta en lösning på att få mer jämna värden.

Ni har rätt att få en förklaring till varför blodsockret varierar som det gör, och få hjälp med att få till det så att det blir mer jämnt.

Lycka till!

Hälsningar,
Rebecca Guldberg
Medicine Magister och Specialistsjuksköterska Diabetes, Ersta sjukhus


Läs även: 20 tips för att minska komplikationer av diabetes typ 1 »


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Diabetessjuksköterskan svarar på läsarnas frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Kan man bli av med diabetes 2 ?

2020-11-14 | 13:40

av Rebecca Guldberg

Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

2020-11-13 | 15:53

av Rebecca Guldberg

Få ner blodsockret på naturlig väg?

2020-11-11 | 19:34

av Rebecca Guldberg

Hur ofta ska man få komma på kontroll för sin diabetes?

2020-11-11 | 12:21

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.