Fråga Experten

Fråga   Diabetes

Fråga: Minska på kolhydrater eller metformin?

Hej!
Jag har en väninna i min ålder som utvecklat typ 2 diab ungefär samtidigt som mig. Jag blev insatt på t. metformin 1 gång/dag i samband med dagens största matintag ( middag för mig). Min väninna blev rekommenderad kolhydratfattig kost. Nu efter 6 månader har hon inga förhöjda b-glucosvärden, varken det hon kollar själv eller hba1c, det har gått ner till 41. Mitt morgonvärde är oftast 7,5, mkt sällan under 6,0. Jag har 48 i hba1c. Vad ska jag tro och förhålla mig till?
Mvh/Hillevi Larsson

Svar:

Hej Hillevi,

kolhydrater är det som höjer blodsockret och när man minskar eller tar bort dem kommer följdaktligen också sockervärdena att minska. Frågan är bara, vad äter man istället?
Många ersätter det med fett vilket inte är helt utan risker eftersom det (om man intar mycket animaliska fetter) kan öka risken för blodproppar, hjärtinfarkt och stroke pga att fettet samlas i blodkärlen istället.


Huruvida man ska satsa på att minska mängden kolhydrater i maten eller öka på läkemedelsbehandlingen är en smaksak. Mat ska enligt min mening vara något trevligt och inte förenat med en massa förbud, men för en del fungerar det alldeles utmärkt att minska mängden kolhydrater. För andra passar det bättre med läkemedelsbehandling eller att man justerar maten så att man tar bort de värsta bovarna. Du kan mäta ditt blodsocker två timmar efter måltid för att se vad det är som höjer just ditt socker. Det behöver nämligen inte vara samma som det som höjer din väninnas socker.

Metformin är ett bra läkemedel, som dessutom skyddar mot hjärt- och kärlhändelser (såsom hjärtinfarkt och stroke) och det rekommenderas för alla som har typ 2 diabetes. Din väninna borde också få det.

 


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Diabetessjuksköterskan svarar på läsarnas frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Kan man bli av med diabetes 2 ?

2020-11-14 | 13:40

av Rebecca Guldberg

Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

2020-11-13 | 15:53

av Rebecca Guldberg

Få ner blodsockret på naturlig väg?

2020-11-11 | 19:34

av Rebecca Guldberg

Hur ofta ska man få komma på kontroll för sin diabetes?

2020-11-11 | 12:21

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.