Fråga Experten

Fråga   Diabetes

Fråga: Har kolhydrater med sockerarter någon betydelse vid diabetes?

Har innehållet av kolhydrater i livsmedel någon betydelse och i så fall hur, samt är det viktigt att se hur mycket sockerarter det är i kolhydraterna? Bör dessa vara på en viss nivå för att vara acceptabelt?

Svar:

Mängden kolhydrater i ett livsmedel påverkar hur mycket ditt blodsocker stiger efter intag. Dock påverkas det också av hur stor andel av det som är tillsatt socker (sockerarter) och om det finns fibrer och fett i livsmedlet, eftersom dessa bromsar blodsockerhöjningen.

Om man vill kan man läsa på alla förpackningar man köper hur mycket kolhydrater det innehåller och välja så lågt som möjligt. Man kan också tänka på att välja en produkt som har så lite sockerarter som möjligt (jämfört med en annan likvärdig produkt). Sen kan man titta på mängden fibrer och fett. Eller så gör man det väldigt enkelt för sig, man väljer nyckelhålsmärkta produkter. Då har någon annan redan räknat ut vad som är ett bra livsmedel och så mäter man sitt blodsocker och ser hur just detta livsmedel påverkar just din kropp.


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Diabetessjuksköterskan svarar på läsarnas frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Kan man bli av med diabetes 2 ?

2020-11-14 | 13:40

av Rebecca Guldberg

Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

2020-11-13 | 15:53

av Rebecca Guldberg

Få ner blodsockret på naturlig väg?

2020-11-11 | 19:34

av Rebecca Guldberg

Hur ofta ska man få komma på kontroll för sin diabetes?

2020-11-11 | 12:21

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons