Fråga Experten

Fråga   Diabetes

Fråga: Gör ont att ta insulin

Hej
Jag har veckospruta men även en spruta jag tar varje dag.
Jag har inte kunnat använda dagssprutan för det svider och brinner i huden när insulinet sprutas in. Jag klarar inte att ta den för det gör så ont. Jag har testat olika insulin med samma resultat så nu har jag slutat ta den och använder bara veckospruta. Tyvärr så har sockret gått upp till 15 när man ska ligga på 5. Till frågan hur ska jag göra för jag behöver ju ta mer insulin varje dag för att få ner nivån? Jag klarar inte ta sprutan för det gör ont så jag nästan skriker.
Tack på förhand
Sussi

Svar:

Hej Sussi,

du ska inte behöva ha ont när du injicerar insulin.
Har någon undersökt där du sticker dig för att se om du har lipohypertrofier (fettkuddar)? De kan kännas som en liten förhårdnad ärta under huden men kan också vara större och mjuka som kuddar. När man injicerar i dem kan det göra mer ont.
Hur mycket varierar du dina insticksställen? Du kan sticka runt hela magen, både över, under och på sidorna. Det skall vara minst 1 cm mellan varje stick. Du kan också sticka på rumpan (ovanför skinkorna) eller mitt på låret.
Hur ofta byter du kanyl? Den skall bytas efter varje stick för att minska att det gör ont.

Jag rekommenderar att du tar kontakt med din diabetessjuksköterska för att få dina stickställen undersökta och få fler kanyler utskrivna så du kan byta efter varje stick, och om inte det hjälper får man fundera på om du är allergisk mot insulin. Det är dock extremt ovanligt.

Lycka till!

 


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Diabetessjuksköterskan svarar på läsarnas frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Kan man bli av med diabetes 2 ?

2020-11-14 | 13:40

av Rebecca Guldberg

Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

2020-11-13 | 15:53

av Rebecca Guldberg

Få ner blodsockret på naturlig väg?

2020-11-11 | 19:34

av Rebecca Guldberg

Hur ofta ska man få komma på kontroll för sin diabetes?

2020-11-11 | 12:21

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons