Fråga Experten

Fråga   Diabetes

Fråga: Bör provstickor för blodsocker vara gratis?

jag har en mätare, men får köpa provstickorna själv, har påtalat detta flera gånger om att de skall vara fria, men får till svar att det är upp till varje vårdcentral att bestämma???

Svar:

Om du har typ 2 diabetes skall alla hjälpmedel vara gratis för dig, inklusive teststickor. Dock kan det finnas olika syn i olika regioner på vem som har rätt att få en blodsockermätare. I en del regioner och på en del vårdcentraler får man bara en blodsockermätare om man har en diabetes som läkemedelsbehandlas. Det kan finnas begränsningar i hur många teststickor som du kan få förskrivet under en viss tid och det avgör den enskilde förskrivaren (ofta diabetessjuksköterskan).
Ett effektivt sätt att hålla koll på sin diabetes är att just mäta sina blodsockervärden för att kunna hålla sig så frisk som möjligt under så lång tid som möjligt. Prata med din diabetessjuksköterska och för ett resonemang om hur ofta du mäter och vad du använder mätningarna till, så kan ni säkert komma överens.

 


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Diabetessjuksköterskan svarar på läsarnas frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Kan man bli av med diabetes 2 ?

2020-11-14 | 13:40

av Rebecca Guldberg

Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

2020-11-13 | 15:53

av Rebecca Guldberg

Få ner blodsockret på naturlig väg?

2020-11-11 | 19:34

av Rebecca Guldberg

Hur ofta ska man få komma på kontroll för sin diabetes?

2020-11-11 | 12:21

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.