Fråga doktorn

Fråga   Diabetes

Fråga: Diabetes och kost?

Är själv diabetiker, har använt insulin sedan början av min sjukdom, fick diabetesen 2002. Efter ett år mådde jag så dåligt av insulinen att jag slutade använda den. Gick upp i vikt, hade alldeles för mycket insulin i min kropp. Bestämde mig för att sluta äta kolhydrater, ingen potatis, ingen mjölk, ingen pasta. Valde istället att äta kött, fisk, kyckling, alla sortens grönsaker, alla former av kokt, gratäng med grädde. Vad hände? Sockret höll sig på normal nivå, utan att pendla dit och hit. Senaste långtidssockret var 4,8, blodtrycket har blivit mycket bättre. När jag för sju år sedan blev sjuk, fick jag uppmaningen att äta snabba kolhydrater. Ju mer jag åt desto sjukare blev jag, kanske inte så konstigt med tanke på att kolhydrater är lika med socker, vilken leversjuk människa rekommedar man dricka sprit, men diabetiker ska äta socker, väldigt märkligt. Var en gång hos en professor i Sverige som är specialist i diabetes, han sa att Finnländare har mest diabetes i världen (är finska från början)jag sa till honom att det inte är så konstigt, i Finland äter man alltid bröd och piroger till maten, alltså först potatis eller pasta sedan bröd till. Där har ni lösningen på varför. Uppmanar alla läkare att göra diabetespatienter friska utan insulin (gäller diabetes 2) nyttig mat utan för många kolhydrater högst 5 procent. Ni måste börja tänka själv utan socialstyrelse, om jag inte själv förstått detta hade jag inte levt idag, med uppmanig av diabetessköterska, inget farligt om du svimmar av, du bara vaknar upp dagen efter lite svettig. Och i denna sköterskans händer lämnade jag mitt liv. Tur att jag kunde tänka själv, det är många som inte gör, utan gör som de blir tillsagda. Hur många har inte dött i onödan, det är min fråga?

Svar:

Kostrekommendationer i allmänhet och till diabetiker i synnerhet är just nu ett av de mest debatterade ämnena. Från att tidigare ha tillmätt fettintaget stor betydelse har nu pendeln svängt och det finns flera studier på senare tid som tyder på att en begränsning av kolhydratintaget är väl så viktigt både för att motverka övervikt och för att uppnå bra blodsockervärden. Det finns dock inga välgjorda studier som jämför olika kosters betydelse för risken att drabbas av en för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar.

Vänlig hälsning
Carl Johan Östgren
distriktsläkare


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Kan man ha ett normalt HbA1c och diabetes typ 2?

2024-04-9 | 13:45

av Rebecca Guldberg

Är nötter bra att äta vid typ 2-diabetes?

2024-04-1 | 13:58

av Rebecca Guldberg

Muntorrhet vid typ 2-diabetes

2024-04-1 | 13:01

av Rebecca Guldberg

Hänger förhöjt blodtryck ihop med diabetes typ 2?

2024-04-9 | 12:55

av Rebecca Guldberg

Ont i leder av typ 2-diabetes

2024-04-9 | 12:59

av Rebecca Guldberg

Kan god kost förhindra återfall av prediabetes?

2024-04-7 | 21:40

av Rebecca Guldberg

Godissuget tar över — är det okej att fuska vid typ 2-diabetes?

2024-04-7 | 23:51

av Rebecca Guldberg

Hur hänger fettlever ihop med typ-2 diabetes?

2024-04-9 | 13:05

av Rebecca Guldberg

Mäta blodsocker vid typ 2-diabetes

2024-04-8 | 21:13

av Rebecca Guldberg

Högt socker på morgonen vid typ 2-diabetes

2024-04-5 | 18:08

av Rebecca Guldberg

Hur påverkar prediabetes hjärtat över tid?

2024-04-7 | 17:49

av Rebecca Guldberg

Behandla typ 2-diabetes utan läkemedel

2024-04-7 | 22:18

av Rebecca Guldberg

Regelbundna mattider och typ 2-diabetes

2024-04-8 | 22:23

av Rebecca Guldberg

Salt vid typ 2-diabetes

2024-04-1 | 12:18

av Rebecca Guldberg

Diabetes typ 2 - vilka symtom ger det?

2020-11-16 | 09:19

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.