Forum Diabetes


Forumtråd: Min tonåring vill SOVA ÖVER.....

Hej ! Min dotter ha fåt typ-1 diabetes för 6v sen. Hon är bara så slarvig md allt...Så vi litar inte på henne att fixar det än... - Hur har ni gjort när era tonåtingar ska sova borta? Klart man är orolig ! Men hur hård kan man va ? TACKSAM FÖR TIPS !!!

Jag svarar inte som förälder, utan som diabetiker som debuterade som tonåring. Vet de som din dotter ska sova över hos om att hon har diabetes? Det kan vara svårt att tala om ibland. Egentligen behöver du inte oroa dig mer än vilken annan tonårsförälder som helst. Om din dotter har bra vänner som bryr sig om henne är allt bra, om inte får du lita på hennes omdöme. Det viktigaste är att hon inser att diabetes är någonting som hon kommer att ha hela sitt liv och att hon lär sig leva med det. Hon måste själv lära sig riskerna och vart gränserna går, och vad som händer om hon överskrider dem. Detta för att hon OCH ni ska ska slippa oroa er i framtiden. På sex veckor har man inte hunnit lära sig vad det innebär än. Se till att hon tar med sig insulin, blodsockermätare och någonting sött, tex druvsocker och hoppas att hon får det bra.


Jag fick diabetes då jag var 17 är nu 24. Jag insåg nog inte riskerna, men ansåg att jag klarade mig bra själv vilket jag också gjorde. Jag hade i och för sig min pappa att luta mig tillbaks på, som även han fick diabetes då han var 17. Jag kan tycka att man då blev lite låst av diabetesen och att man förlora en del kompisar pga detta, då det blåssades upp. Nu när jag är några år äldre och även mina yngre bröder på 14- 16 år har fått diabetes, så ser jag det utifrån ett helt anat perspektiv.( dom fick det båda två när dom var 12) Jag är jätte orolig om dom ska iväg någon stanns själva. Mamma & pappa gör det bra, dom är oroliga men daltar inte och visar det inte inför dom. Men om sanningen ska fram så har båda mina bröder extremt mkt större koll på sitt socker och sina levnadsvanor än vad jag har. Det handlar inte om ålder utan det handlar mkt om fakta, men en sak e säker, gör det inte till en stor grej. Hon ska kunna leva ett normalt liv. MEN som gwz skrev, tänk på att informera dom hon ska sova över hos om vad dom ska göra. Bra om hon visar kompisen hur mätaren fungerar. Du kanske ska ge en lapp där det står hur man ska agera i olika situationer. Lita inte på att hon kommer att berätta det, jag har fortfarande idag svårt att berätta att jag har diabetes. Jag förstår att du som mamma är orolig. Men vaknar hon själv av att sockret e lågt på natten, så ser jag ingen anledning till att du behöver ora dig. Det finns ju vuxna människor där som kan hjälpa henne och vad e det som säger att det skulle hända ngt just den natten... kan ju lika gärna hända i skolan. Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons