Forum Diabetes


Dr Dahlqvists insändare

Vi får sjuka margarinbarn Det är naturligt fett och protein som bygger våra kroppar och vår hälsa. Det är bara att titta bakåt i historien, vad åt människorna förr? Jo de åt naturlig mat, som inte genomgått industriella processer, och de åt hög andel fett och protein, om de hade tillgång till det. De människor som hade dålig tillgång till mat fick ofta nöja sig med stärkelsematen, potatis och spannmålsmat. De hade en sämre hälsa än de som fick mera näringsrik mat. Sedan industrialismen och livsmedelsindustrin har avancerat, med sina produkter, har sjukdomspanoramat förändrats. De gamla undernäringssjukdomarna har minskat, och de så kallade välfärdssjukdomarna har kommit i stället. Metabola syndromet (övervikt, högt blodtryck, och insulinresistens, det vill säga försämrad förmåga att ta ner blodsockret efter måltid) och diabetes typ 2 har ökat kraftigt det senaste seklet. Men även de andra folksjukdomarna, som reumatism, astma, allergier, eksem, psoriasis, cancer, diabetes typ 1, och under de senaste decennierna trötthetssyndrom, fibromyalgi, kronisk smärta, depressioner och ångest, har ökat kraftigt. Sjukvårdsapparaten har sexdubblats sedan 1950-talet. Detta har skett sedan kostråden alltmer betonat att vi ska äta snålt på naturligt fett, och i stället mer av margariner, matoljor och kolhydrater. Margarin- matolje- och kolhydratindustrin har sponsrat dessa kostråd. De gör också intensiv reklam för sina produkter, under förespeglande att de är nyttiga för hälsan: "Tänk på ditt hjärta – ät Becel!" Det finns aldrig visat i vetenskapliga studier att Becel ger mindre hjärtinfarkter. Det är en reklambluff. Så sent som på 1980-talet var det helt okej från barnavårdscentralens sida att barnen åt smör och Bregott. Därefter har de fettsnåla och margarinrika kostråden erövrat även barnmaten. Nu tillåts inte barnen att äta naturligt fett på skola och dagis, på många ställen. Parallellt med den utvecklingen har barnens hälsa försämrats. De är infektionskänsliga, och har tilltagande problem med astma och allergier. Det finns studier som visar att barn som äter mera margarin får mera astma och allergi, men de studierna uppmärksammas inte av de som styr över kostråden. De påstår i stället att margarinet är bra för barnens kolesterolvärde, men det finns aldrig visat att detta påverkar barnens framtida hjärthälsa. Det är bara fantasier och önsketänkande. Prova att gå tillbaka till naturlig, oprocessad och giftfri mat, för att se om din hälsa förbättras av det. Låt även barnen få naturlig, fett- och proteinrik mat, för att bygga sina kroppar och sin hälsa på bästa sätt. Protestera mot margarintvånget i skola och på dagis. Annika Dahlqvist Allmänläkare och bloggare.

Jag är Diabetekir och det jag läste var intresant man får så många råd nu så det går runt i huvudet. Jag är uppvuxen på en gård och hemma åt vi från djur och vi hade egna odlingar. Det var mjölk direkt från korna smör grönsaker hembakat och jag vet att ingen hade min sjukdom men jag har fått den plus strok vad skall jag äta så jag mår bra snälla hjälp mig.


Ingrid. Jag tror väldigt mycket på lågkolhydratkost som LCHF. Speciellt för kvinnor när det kommer till kärlrelaterade problem. För just kvinnor var det bästa att minska på alla snabba kolhydrater. Har man diabetes typ-2 gäller samma sak. Lågkolhydratkost brukar ju vända det här sk naturalförloppet. När det gäller att äta mer fett så kan en del ju få initialt förhöjda kolesterolvärden (sen blir de normala igen). Det är ju bara att gratulera. Äldre kvinnor med högt kolesterol lever längre än de med lågt. Kolestrol är ju ett livsviktigt ämne som är en del av vårat immunsystem. Jag tycker du ska kolla upp Lars-Erik Litsfeldts böcker (Diabetes.Inte och Diabetes Nej Tack). Dom innehåller allt som man behöver veta om kosten och hälsovinsterna.


Man skulle ju kunna ha lågkolhydratskost (som förresten är tvunget eftersom kolhydrater höjer blodsockret) Men för den sakens skull behöver man inte äta hög andel fett och protein. Lågt av det med hjälper nog bättre, tror jag i alla fall. Vi får ju tro olika, det som hjälper en hjälper inte alla.


Evelina Den Fina. Lågkolhydratkost kan funka precis som du beskriver det utan att vara högfett, men bara under en viktminskningsperiod. Varför? Vi människor ska inte behöva leva på svält. Jag tror istället vi behöver bra med energi för att få ut riktig livskvalité. Att varken få ut energi från fett, protein eller kolhydrater fungerar ju inte eftersom det inte finns någon annan energiform. En del tror att "Högfett" betyder att man äter jättemycket fett, men så är det inte. Det betyder att en stor del av energiprocenten kommer från fett, och det är det inga problem att komma upp i. Ett ägg med lite majonäs eller färsfyllda paprikor med lite ost ger hög E% från fett, men är inte som att äta rent smör. Dock finns det ingen anledning att vara oroliga för naturliga fetter. Dm som insett detta upplever ofta en förhöjd livskvalité. Jag tror fett är den bästa energiformen för oss människor. Den ger ju både cellstrukturer (byggnadsmaterial) och en "icke" blodsockehöjande energi.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons